دوره ها

دیسک گردن

دیسک گردن

در ناحیه ستون فقرات گردنی ۶ دیسک بین مهره‌ای وجود دارد که وظیفه آن‌ها حمایت از مهره‌های ستون فقرات در ناحیه گردن و همچنین، کمک به افزایش دامنه حرکت سر و گردن است. این دیسک‌ها نسبت به دیسک‌های ناحیه کمری نازک‌تر و از دیسک‌های ناحیه سینه‌ای که وظیفه چندانی در کمک به حرکات بدن ندارند، ضخیم‌تر هستند.

دیسک گردن چیست؟

ساختمان دیسک از دو بخش بیرونی و هسته تشکیل شده است. بخش بیرونی دیسک، دیواره‌ای نسبتاً سخت است که هسته را در بر گرفته و در هسته دیسک، ماده‌ای ژله‌مانند وجود دارد. دیسک گردن هنگامی ایجاد می‌شود که ماده ژله‌مانند هسته دیسک، در اثر ایجاد نقص در دیواره، به بیرون راه پیدا می‌کند. این ماده اطراف ریشه‌های نخاعی را پر کرده و به آن‌ها فشار وارد می‌کند. در نتیجه این اتفاق، علائمی مانند درد، التهاب و آزردگی عصب ایجاد می‌شود. با گذشت زمان در بسیاری از موارد، دیسک بیرون‌زده کوچک‌تر شده و عقب‌نشینی می‌کند. در نتیجه، درد و سایر علائم آزاردهنده خود به خود برطرف می‌شوند.

در اغلب بیماران پس از ۶ هفته از آغاز، علائم از بین رفتن درد گردن یا بازوها آغاز می‌شود. از واژه‌های مختلفی برای توصیف دیسک گردن استفاده می‌شود. بیرون‌ زدگی دیسک گردن در واقع به مواردی گفته می‌شود که در آن‌ها هسته دیسک دست‌نخورده باقی مانده، اما در اثر ایجاد یک بیرون‌زدگی در آن، فشار بر اعصاب اطراف وارد می‌شود. در حالی که پارگی دیسک زمانی است که مایع درون هسته دیسک به بیرون راه پیدا می‌کند.

شایع ترین علائم دیسک گردن چیست؟

علائم ناشی از دیسک گردن، تا حد زیادی به محل ایجاد بیرون زدگی یا پارگی دیسک، و نحوه واکنش فرد به درد بستگی دارد. دیسک گردن در اغلب موارد باعث ایجاد دردی شبیه تیر کشیدن در بازوها و سر می‌شود. همچنین ممکن است فرد هنگام حرکات سر و خم کردن گردن، در قسمت شانه و گردن احساس درد داشته باشد. برخی اوقات، همراه درد علائم دیگری مانند اسپاسم و گرفتگی عضلات یا بی‌حسی و سوزن‌سوزن شدن بازوها و دست‌ها نیز ایجاد می‌شود.

ضعف عضلات دوسر و سه‌سر بازویی و کاهش قدرت مشت کردن، از دیگر علائم احتمالی ناشی از دیسک گردن است. احساس درد پس از بیدار شدن از خواب، یکی از اولین علائم دیسک گردن است. برخی از بیماران در دیسک گردن خفیف، با بلند کردن بازوها و قراردادن آن در زیر سر، درد کمتری را تجربه می‌کنند‌. این وضعیت باعث کاهش فشار بر ریشه‌های عصبی می‌شود. از دیگر علائم شایع ناشی از درد گردن می‌توان موارد زیر را نام برد:

دیسک گردن و سرگیجه

سرگیجه گردنی به شرایطی گفته می‌شود که در آن فرد در اثر بیماری‌های مختلف گردن یا در اثر حرکات گردن دچار سرگیجه می‌شود. یکی از دلایل ایجاد کننده سرگیجه گردنی، دیسک گردن است. در اثر فتق یا پارگی دیسک گردن ممکن است بر اعصاب و عروق گردن فشار وارد شده و بیمار دچار علائم سرگیجه شود.

دیسک گردن و درد دست چپ

بیشترین علامتی که در اثر دیسک گردنی ایجاد می‌شود، درد در بازوها و شانه است که حتی گاهی کل دست و انگشتان نیز تیر می‌کشد. در حالت کلی، بر اساس دیسکی که دچار بیرون‌زدگی و پارگی شده است، محل احساس درد، محل انتشار و تیرکشیدن آن متغیر خواهد بود.

دیسک گردن و گوش درد

ممکن است در اثر بیرون‌زدگی یا پارگی دیسک بین مهره‌ای در قسمت ستون فقرات فوقانی گردن، علائمی مانند گوش‌درد نیز ایجاد شود. علاوه بر درد گوش، بسیاری از بیمارانی که از شنیدن صدای بوق یا وزوز و همچنین از ابتلا به عفونت مکرر گوش شکایت داشتند، پس از درمان دیسک گردن، بهبودی بسیاری را در علائم خود تجربه کرده‌اند.

دیسک گردن و درد زیر بغل

دیسک گردن باعث ایجاد رادیکولوپاتی یا درد عصبی ناشی از فشار بر اعصاب می‌شود. این درد ممکن است باعث ایجاد درد تیر کشنده از گردن تا زیربغل، بازوها و دست‌ها شود‌.

دیسک گردن و چشم‌ درد

ممکن است در اثر دیسک گردن و فشار بر اعصاب، اعصاب چشم نیز درگیر شده و فرد مبتلا، در چشم خود احساس درد یا برخی علائم بینایی داشته باشد. تأثیر دیسک گردن بر چشم می‌تواند موجب تاری دید و دوبینی شود.

علت دیسک گردن چیست؟

بیرون‌زدگی و فتق دیسک می‌تواند در اثر آسیب، ضربه، جابه‌جایی اجسام سنگین یا به شکل خود‌به‌خودی اتفاق بیفتد. افزایش سن نیز، ریسک فاکتور مهمی در ابتلا به دیسک گردن است. با افزایش سن، دیسک خشک‌تر شده و دیواره آن سختی خود را از دست می‌دهد، در نتیجه دیسک با احتمال بیشتری دچار پارگی و بیرون‌زدگی می‌شود. ژنتیک، مصرف سیگار و برخی از عوامل شغلی و محیطی نیز در ایجاد این بیماری و ابتلا زودهنگام به آن نقش دارد.

انواع دیسک گردن و مشکلات آن‌ها

همان‌طور که گفتیم ۶ دیسک بین‌مهره‌ای در ستون فقرات گردنی وجود دارد که هرکدام از آن‌ها ممکن است دچار پارگی و بیرون‌زدگی شوند. ‌ با این حال این اتفاق در دیسک بین مهره‌ای ۵ و ۶ و دیسک بین مهره‌ای ۶ و ۷ شایع‌تر است.

  • دیسک گردن مهره ۵ و ۶: این دیسک بین مهره‌ای به علت نقش خود در پشتیبانی از دو مهره اصلی حمایت‌کننده و تحمل‌کننده وزن سر، بیشتر از سایر مهره‌ها در معرض آسیب‌ها و صدمات قرار دارد. درگیری این دیسک بین مهره‌ای می‌تواند درد، ضعف عضله دوسر بازویی، عضلات اکستانسور مچ و همچنین بی‌حسی و سوزن‌سوزن شدن در انگشت شست و نوک انگشتان را در پی داشته باشد.

  • دیسک گردن مهره ۶ و ۷: این دیسک بین مهره‌ای نیز در اثر آسیب و صدمات و همچنین با افزایش سن در معرض ریسک بیرون‌زدگی و پارگی قرار دارد. درگیری این دیسک بین مهره‌ای، علاوه بر درد در ناحیه گردن و شانه‌ها، ممکن است درد در قفسه سینه، تعریق غیرطبیعی و ضعف در دست‌ها را نیز به دنبال داشته باشد.

 

روش‌های درمان دیسک گردن

  • طب سوزنی: جهت کاهش سریع درد و افزایش انعطاف پذیری بافت های اطراف گردن، یکی از تخصصی ترین متدها جهت مناسب کردن فاصله بین مهره های گردن و افزایش فضای بین دیسکی جهت کاهش فشار بر روی دیسک طب سوزنی آمریکایی یا درای نیدلینگ می باشد. در مواردی که بی حسی و گزگز در دستها موجود باشد از طب سوزنی ژاپنی و چینی برای برطرف کردن مشکل استفاده می‌گردد.
  • لیزرپرتوان: دیسک های گردنی عمدتاً در عمق ۵ الی ۷ سانتی متری از سطح پوست قرار دارند و با لیزر های معمولی نمی توان بر آنها اثر درمانی گذاشت، لذا از لیزرپرتوان که عمق نفوذ بالاتری دارد و البته انرژی بسیار بالاتری به بافت ها وارد می‌کند و قدرت و سرعت و عمق درمان را افزایش می‌دهد برای کاهش التهاب وارد آمده به اعصاب ناحیه گردن که به علت بیرون زدگی و فشار دیسک روی آنها ایجاد میشود استفاده می‌گردد.
  • آر اف: از امواج رادیوفرکانس جهت افزایش آبرسانی به دیسک های آسیب دیده و جوانسازی آنها استفاده می‌گردد.
  • تحریکات الکتریکی: جهت کاهش درد و تقویت عضلات اطراف گردن و شانه استفاده می‌گردد.
  • تیپ اسپایرال: یکی از مدالیته های درمانی فیزیوتراپی چسب های مخصوصی اسن که برای مشکلات مختلف بیماران توسط فیزیوتراپیست چسبانده میشود، از این چسب های جهت فیکس کردن یه کم حرکت کردن نواحی خاصی از گردن و یا جهت اصلاح بافت نرم و عضلات اطراف گردن بیمار استفاده میگردد، این چسب های مخصوص قابلیت ماندگاری تا ۳روز را روی بدن بیمار دارند و برای زمانهایی مناسب هستند که بیمار چند روز ناچار است از محیط درمان دور باشد ، مانند تعطیلات و اوخر هفته.
  • تمرینات مخصوص دیسک گردن:
    این تمرینات بسیار تمرینات حساس و مخصوصی هستند که برای هر بیمار ممکن است متفاوت باشند، پس معاینه و طرح درمان دقیق فیزیوتراپیست حین درمان با مدالیته های مورد نیاز به بیمار آموزش داده می‌شوند.

نکته مهم: این تمرینات برای شخص شما تجویز شده اند، لطفا لطفا لطفا جهت خیر خواهی ( تو بخوان دوستی خاله خرسه) به هر بیمار گردن دردی تجویز نفرمایید!!!!

sepidpt وب‌سایت
محمدعلی حیدردوست (فیزیوتراپیست و آکوپانکچریست)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تماس بگیرید